dinsdag 2 december 2008

Bibliotheek 2.0




Bibliotheek 2.0. De toekomst van de bibliotheek.


Ik ben nu bijna 22 jaar werkzaam in de bibliotheekwereld. Via Karmac (foto's maken van de kaart en boekhoekje) , ALS ( het engelse systeem) naar Bicat (het Nederlandse systeem) gegaan. De systemen volgen elkaar steeds sneller op. De mogelijkheden zijn ook steeds geavanceerder. Aanmaningen en reserveringskaarten, puh, ik krijg een email of een sms.


Ook bij ons slaat de "ontlezing"toe. De uitleningen lopen terug, met name van de informatieve boeken. De uitleningen van de leesboeken en de romans niet. Dit had ik ook niet zo dramatisch verwacht, we hebben een leescultuur. Maar je positie als bibliohteek verandert wel. Je hebt niet meer het alleenrecht op het geven van informatie. Overal op het wereldwijde net is de informatie met bakken vol op te halen. Wij als bibliotheek moeten goede betrouwbare informatie aanbieden en de mensen wegwijs maken in de "chaos"van het web. Marc Dekkers van het Hosseninstituut zei dit jaren geleden al op een cursus "zoeken op het web", samen met Rene van der Have (jawel dé Rene)
Ik ben zelf meer het type van, niet kletsen maar poetsen.

Er wordt ontzettend veel gepraat over alle mogelijkheden van de informatieverstrekking door de bibliotheek. Maar kijk je eens rond op de fora van WEB 2.0 zie je toch ook veel voorbijkomen van een hyves achtig niveau of msn niveau. Maar waarschijnlijk komen hier wel goede dingen uit?? Toch??

Mijn overtuiging is dat de bibliotheek zijn bestaansrecht blijft houden voor het gewone lezen. Dus lekker met een boek of tijdschrift bij de kachel. Maar we zullen wel moeten investeren om de klant binnen te blijven halen, dus de uitstraling zal moeten verbeteren. Een goede winkel verandert zijn interieur ook om de paar jaar.


Voor de informatieverstrekking kun je de techniek niet meer missen. De kracht van de bibliotheek ligt in het verstrekken van de juiste, betrouwbare informatie.


De digtiale bibliotheek zal het wel niet helemaal worden maar het zal steeds verder gaan. Wij als bibliothecarissen zullen als Woudlopers naar informatie moeten blijven zoeken en daar de mensen mee moeten leren omgaan.






1 opmerking:

Unknown zei

Hoi biebmaat,

Ach ja, die allereerste internetcursussen...…
Het lezen van romans zal zeker blijven en wellicht in een plaats als Rijssen nog meer dan in andere plaatsen. Je opmerking "een winkel verandert zijn interieur ook om de paar jaar" is ook onderdeel van de winkelformule-aanpak waarmee een aantal bibliotheken is gestart. Fysiek en digitaal, er gebeurt heel wat in de bibliotheken.